PROTAN - Зелени кровови

Фирма ЦНТ д.о.о. је заступник норвешке фирме PROTAN на тржиштима Србије и Црне Горе.

У системима где се планира уградња зелених кровова као и код непроходног или изложеног кровног решења саветујемо употребу висококвалитетних хидроизолационих кровних мембрана PROTAN G 1.5 mm, PROTAN GG 2.0 mm и PROTAN SE 1.6 mm Titanium +.
PROTAN хидроизолациона мембрана за зелене кровове је вишеслојна кровна хидроизолациона мембрана ојачана стакленим влакнима, произведена од пластифицираног поливинил хлорида (​​ПВЦ-а). Подручја примене су екстензивни и интензивни зелени кровови. PROTAN G садржи стабилизаторе, који омогућавају високу отпорност на високе и ниске температуре, отпорност на деградацију, УВ зрачење и садржи противпожарне адитиве.
PROTAN G и PROTAN SE садрже патентирану јединствену противклизну површинску структуру која је стандард у читавом производном програму. У поређењу са осталим производима пружа значајни сигурносни фактор а уједно подиже и естетку вредност самог пројекта. Поступак заваривања изводи се опремом за вруће варење угрејаним ваздухом.

Прогресивна архитектура је последњих година своју пажњу усмерила на еколошки здраве и самоодрживе зграде. Све већи део тог тренда је употреба конструкције зеленог крова.

Системи зелених кровова имају многе предности као што су:

• природни естетски дизајн
  • поштовање најстрожих захтева за планирање
  • повећани употребљиви простор у згради
  • омогућава обликовање простора које се стапа са околином
  • побољшање животне средине (улази ЦО2 - излази О2)
  • побољшање акустике унутар зграде
  • додатна топлотна изолација
  • продужује век трајања крова
  • смањује температуру у урбаним подручјима
  • повећава корисну површину на крову

Употреба зеленог крова доводи до натурализације урбаног пејзажа уз истовремено повећање степена удобности за становнике зграде. PROTAN је развио системе мембрана и за "екстензивну" (дубина земље 40-300 mm) и за "интензивну" (дубина земље преко 300 mm) садњу. Екстензивни зелени кровови граде се коришћењем биљака које траже мало одржавања, као што су биљке са малим коренима, изворне биљке и траве, које пружају изврсно покривање. Интензивни кровни системи траже додатне дренажне ћелије да би се приликом великих киша вода дренирала са крова али и да би се вентилисао цели систем. За неке интензивне системе потребно је и додатно наводњавање. Где су биљке захтевније за одржавање, јачег корена, користе се и саднице, понекада се пресађују већ готови грмови и развијена стабла. У интензивном систему дебљи је слој хумуса. Сви Протан материјали тестирани су против урастања корења у норвешким институтима као и немачком FLL-у.

Потребно је напоменути да PROTAN ПВЦ хидроизолациона мембрана у комбинацији са Atlantisovim решењем, које се састоји од комбиновања стандардних слојева зеленог крова са јединственим дренажним ћелијама Flo-Cell од 30 mm и слојем речног испраног песка, чини савршени систем за пројектовање и примену интензивних и екстензивних зелених кровова. Можемо Вам понудити и комбинацију дренажног система са модуларним резервоарима за воду који уједно служе за сакупљање кишнице и касније наводњавање.
Основу супстрата (слојева екстензивног или интензивног крова), чини одабрани агрегат минералног састава (различите сепарације чисте лаве, кварца, печене и сирове глине) са оптималном могућношћу процеђивања уз истовремено максимално складишчење воде. То је омогућено порама и микропорама унутар гранулата. Добро је контактирати и стручњаке за просторну архитектуру везано за предлоге око изгледа самог зеленила али и предлога хранљивих агрегата који су компатибилни са биљкама или садницама на зеленом крову.
Такође, битно је обратити пажњу на елементе одводњавања као што су ревизиона окна, подне решетке за терасе, канали са ребрастом или мрежастом решетком и висинским подешавањем, сливници итд.
Битно је водити рачуна око пројектовања и планирања свих врста отвора као што су помоћни улази на кров, светларници, вентилационе цеви и сл. Предлажемо да све те отвора обложите са слојем шљунка и да се слој шљунка одвоји од слоја супстрата металним профилима. Такође, предлажемо да се и сливници обложе слојем шљунка због брзог дренирања воде и уз напомену да је забрањено насути сустрат преко сливника и одводних канала јер може доћи до зачепљења и озбиљних проблема на зеленом крову.

Пресек зеленог крова са хидроизолационим мембраном, дренажним ћелијама Flo-Cell 30 mm, полипропиленским геотекстилом и слојем речног испраног песка.

Опис најчешћих слојева зелених кровова

1. Носећа конструкција

• АБ плоча
  • Конструкција од високопрофилираног трапезног лима
  • Слојеви за пад
  • Дрвена конструкција за скандинавске моделе косих зелених кровова

2. Хидроизолациони и термоизолациони слојеви

• Раздвојни слој полипропиленског геотекстила отпорног на труљење мин. 300g/m2
  • Парна брана
  • Хидроизолациони системи (PROTAN GG 2.0 mm или PROTAN SE 1.6 mm Titanium+)
  • Термоизолациони системи (препоручује се XPS - екструдирани полистирен)

3. Дренажне ћелије

• Дренажно акумулационе ћелије FloCell 30 mm
  • Дренажно акумулационе ћелије 52 mm
НАПОМЕНА: Atlantis дренажне ћелије због својих карактеристика и отпорности на висока оптерећења могу се користити и на интензивним и на екстензивним кровним вртовима или зеленим крововима. Може се комбиновати екстензивна и интензивна варијанта зеленог крова на истој површини. Atlantis дренажна ћелија служи као дренажа за брзи одвод вишка атмосферске воде, као акумулациони слој и као слој који служи за проветравање зоне корења.

4. Супстрати и вегетацијски слојеви

• Супстрати за интензивне и екстензивне системе (смесе састојака утврђених према захтевима биљака) - Различите мешавине тла (органски материјали)
  • Различите врсте ђубрива
  • Неоргански материјали као што су нпр Перлит или Вермикули)
  • Речни испрани песак такође као неоргански материјал који служи као филтерско процедни слој између дренажних ћелија, филтерског слоја геотекстила и слојева одабраних супстрата
  • Вегетацијски слојеви - биљне заједнице изабране у складу са захтевима инвеститора и микроклиматским условима

5. Елементи одводњавања

• Сливници подесиви по висини у зависности од дебљине екстензивног или интензивног супстрата
  • Канали (са ребрастим или мрежастим решеткама и са висинским подешавањем)
  • Ивични профили за шљунак, бетонски и пластични ивичњаци, раставни лимови и сл.

Технички листови