PROTAN - Санација кровова

Фирма ЦНТ д.о.о. је заступник норвешке фирме PROTAN на тржиштима Србије и Црне Горе.

Санација кровова се најчешће изводи због застарелих технологија уградње, дотрајалих кровних система, због механичких оштећења хидроизолационих кровних система, непримерених активности на крововима као што су уградња сателитских, радио и тв антена, непримереним активностима на равним крововима где су хидроизолационе мембране изложене и нису заштићене, различитим продорима и понекада креативним и за станаре корисним решењима који ипак нису најбоље решење за хидроизолационе системе на крововима.

Затим, постоје различити типови хидроизолационих мембрана нпр мембране које због недостатка УВ-стабилизатора или различитих прелива (ако су у питању битуменске хидроизолације) морају бити заштићене - а нису! Због те чињенице долази до приевременог "старења" тј пуцања таквих врста хидроизолационих система и самим тим до продирања воде у слојеве испод саме мембране.

Постоје и производи сумњивог порекла и лоших техничких карактеристика које нису примерене нашим климатским приликама или су једноставно производи са недостатком хемијских елемената који су неопходни да кровне хидроизолационе мембране издрже више десетина година на крову без оштећења.

Такође, људски фактор у самој уградњи може утицати на квалитет и дуготрајност система. Ту не помажу ни најскупљи хидроизолациони производи јер ако дође и до мале грешке у уградњи, цели систем постаје бескористан. Због те чињенице потребно је контактирати фирму која има искуства и раднике који имају завршене специјалне курсеве за уградњу кровних система, фирме које нуде референтну листу која доказује све претходно наведено.

САНАЦИЈЕ

Постоје различите врсте санација старих битуменских хидроизолационих система, новијих једнослојних, санација старих тераса, балкона и лођа. У зависности од проблема, нудимо различите методе санација. Санације, као и нови системи могу се одрадити као изложени систем где је хидроизолациона ПВЦ мембрана завршна али се кров не користи (није проходан), оптерећени систем где се кров може користити тј где је кров проходан. Могуће је сложити и зелени кровни систем, али у овом случају потребно је проверити да ли кровна конструкција може поднети додатна оптерећења.

Санације равних кровова најчешће изводимо у сарадњи са фирмама које управљају објектима. У нашој бази података дошли смо до статистичког податка да смо до краја 2011. одрадили више од 600 санација стамбених објеката само у Србији у шта не укључујемо новоизграђене зграде са нешто мање од укупно 700.000 m2 уграђених ПВЦ хидроизлационих мембрана. Од тога преко 150.000,00 m2 је изашло из гарантног рока од 10г. и још увек немамо рекламација на објектима који су се редовно одржавали.

У нашој бази података постоје хиљаде и хиљаде различитих фотографија са наших пројеката. Да бисте ближе увидели о чему се ради, кроз галерију слика ће се лакше визуализирати проблематика и поступак санације на неким од објеката које смо изводили. У сваком случају, приликом првог евидентног процуривања или појављивања влаге, слободно нас контактирате и без икакве обавезе затражите захтев за прегледом крова.

Санација старог битуменског крова са кулир плочама

Санација старог бакарног крова

Технички листови