LATINICA ЋИРИЛИЦА

Atlantis - Tereni za golf

CNT

Firma CNT d.o.o. je zastupnik australijske firme Atlantis na tržištima Srbije i Crne Gore.


Ako bi bilo moguće zameniti agregatne drenažne slojeve sa nekim drugim materijalom istog drenažnog kapaciteta ali izuzetno smanjenog volumena, bilo bi moguće sagraditi golf igralište sa 250-300mm novog zemljanog sloja - Atlantis drenažni sistem omogućuje takva rješenja.

Drenaža sa ćelijastom strukturom posebno projektovana za podzemne drenažne aplikacije, u poređenju sa agregatnim materijalima ima prednost u volumenu i površinskom prostoru za upijanje. Površinski prostor od 60% i volumen veći od 85% u poređenju sa 40% agregatnog volumena za drenažu i zadržavanje vode je i više nego dovoljan razlog da se ozbiljno razmisli o Atlantis drenažnom sistemu kao rješenju.

Uspešan Atlantis-ov ekološki sistem za golf terene omogućava održiv, efikasan drenažni sistem s niskom stepenom održavanja, koji čuva kvalitet površine za igranje, istovremeno upravljajući potencijalnim uticajima na okolinu. Budući da tradicionalni načini drenaže ne osiguravaju ekološki održivu metodu upravljanja vodama, regulatorna tela oštro kontrolišu igrališta za golf zbog uticaja na okolinu kao što je oticanje hranjivih supstanci. Tradicionalne metode drenaže samo doprinose eksponencialnoj degradaciji kvaliteta vode. Kako bi se sačuvao kvalitet vode i iznova napunili podzemni izvori, moraju se upotrebiti infiltracioni principi.

Prirodni principi drenaže svojstveni Atlantis-ovom ekološkom sistemu za golf terene omogućavaju vodi trenutnu infiltraciju u tlo, na taj način eliminišući površinsko oticanje i eroziju. U početku, igralište za golf neminovno zahteva gotovo potpuno čišćenje velike površine tla od vegetacije i površinskog sloja, čime se omogućava izgradnja terena, premeštaj tla i zahvati u okolinu. Proces izgradnje igrališta za golf i kasniji programi održavanja travnjaka i tla značajno povećavaju potencijalni uticaj na prljanje vodenih tokova.

Šteta uzrokovana tokom izgradnje ponešto se ublažava novim oblikovanjem okoline, međutim šteta prouzrokovana na slojevima zemlje ispod površinskog sloja ograničava kapacitet infiltracije čitavog terena za golf. Kako bi se poništio učinak štete na okolinu, potrebno je razjasniti izgubljenu infiltraciju i smanjeno punjenje izvora podzemne vode. Infiltracija je proces upijanja kišnice u tlo u prirodnim okolnostima. Efikasna infiltracija uveliko zavisi od tla i stanja ambijentalne flore. Atlantis-ov ekološki sistem za golf terene veštački obnavlja prirodne procese hidrološke infiltracije.Tradicionalni sistem

Dve tipične metode gradnje terena za golf jesu Texas metoda USGA i Cambridge sistem sportskih terena.

Texas metoda USGA

Primjenjuje veći broj horizontalnih slojeva granuliranog agregata položenih na tlo. Drenažne cevi polažu se u tlo i zatrpavaju se agregatom. Površinski slojevi tla polažu se na slojeve agregata sa specifičnom mešavinom tla sastavljenom pre smeštanja travnjaka. Drenaža je razumno delotvorna, ali ukupna dubina površinskog sloja tla mora biti od 400–500mm kako bi se osigurali odgovarajući drenažni slojevi.

Cambridge metoda

Uključuje upotrebu propusnih peščanih rovova usečenih u površinskom sloju i podlozi, koji se ulivaju u drenažne cevi postavljene na jednakoj udaljenosti i smeštene ispod odvodnog sloja agregata. Tlo je dopunjeno visoko propusnim površinskim slojem, često ograničenog kapaciteta rasta. Vertikalna drenaža je razumno delotvorna ali je horizontalna drenaža loša budući da se sistem oslanja na bočno kretanje vode za prikupljanje. Voda u najvećoj meri ne teče bočno unutar tla. Ona uglavnom teče vertikalno prema dole, te prema tome, horizontalni drenažni sistem koji može prikupiti svu infiltriranu vodu i preneti je bočno do drugih područja omogućava najefikasnije uklanjanje vode sa terena. Metoda USGA predstavlja jedan takav sistem, međutim, njegova je izgradnja zbog velikog ukupnog volumena potrebnog kako bi se omogućila dovoljna drenaža, vrlo skupa.

Tehničke informacije

Atantis ekološki sistemi za golf terene konstruisani su za visoko propustljive drenažne sisteme koji podstiču trenutnu infiltraciju padavina kroz površinu terena, efikasno uklanjajući višak vode iz sistema ispod površine usmjeravajući ga prema kolektorima, modularnim rezervoarima ili jezerima gdje se skladišti za navodnjavanje, dok se višak infiltrira.

Atantis ekološki sistem za golf terene je podzemni sistem, horizontalnog usmerenja i propustan. Razdeljen je od slojeva zemlje hidrofilnim geotekstilom i pruža prirodan drenažni proces. Hidrološki procesi koje omogućuju Atlanstis drenažni sistemi uspešno stvaraju prirodne uslove drenaže na golf terenima što rezultira neprekidnim uslovima za igranje bez obzira na vremenske prilike, kvalitetnijem održavanju sistema na golf terenima i očuvanjem kvaliteta vode i okoline.

Brošure

NAPOMENA: Pored pažljive provere, a zbog mogućnosti da nam se negde promakla neka greška, firma CNT d.o.o. ne garantuje ispravnost informacija prikazanih na ovom veb sajtu.