PROTAN - Најчешћи проблеми на равним крововима

Фирма ЦНТ д.о.о. је заступник норвешке фирме PROTAN на тржиштима Србије и Црне Горе.

Санација равних кровова најчешће се изводи због застарелих технологија уградње, дотрајалих кровних система, због механичких оштећења хидроизолационих кровних система, непримерених активности на крововима као што су уградња сателитских, радио и тв антена, активностима на равним крововима где су хидроизолационе мембране изложене и нису заштићене, различитим продорима и понекада креативним и за станаре корисним решењима који ипак нису најбоље решење за хидроизолационе системе на крововима као што су разна импровизована сушила, роштиљи и разне конструкције којима се оштећују кровне мембране.

Затим, постоје различити типови хидроизолационих мембрана нпр мембране које због недостатка УВ-стабилизатора или различитих прелива (ако су у питању битуменске хидроизолације) морају бити заштићене - а нису! Због те чињенице долази до превременог "старења" тј пуцања таквих врста хидроизолационих система и самим тим до продирања воде у слојеве испод саме мембране.

Постоје и производи сумњивог порекла и лоших техничких карактеристика које нису примерене нашим климатским приликама или су једноставно производи са недостатком хемијских елемената који су неопходни да кровне хидроизолационе мембране издрже више десетина година на крову без оштећења и деформација. Чести узроци оштећења су и лоше техничке карактеристике материјала који због слабе флексибилности немогу пратити конструкциона напрезања услед великих температурних разлика, али и напрезања услед слегања. Возећи се кроз градове можемо приметити како на неким крововима имамо само наочиглед лепе и оку угодне различите врсте биљака, па понекада и неких врста стабала. То је резултат неодржавања кровова најчешће баластних или старих битуменских система оптерећених шљунком или бетонским плочама кулир. Како пролазе године, на крововима који се не одржавају стварају се критичне тачке где се таложи лишће, прашина иу комбинацији са семенкама које долете ношене ваздухом или их оставе птице, на крововима могу почети да расту различите врсте биљака чије корење може оштетити хидроизолацију али и да оштети бетонску конструкцију крова.

Такође, људски фактор у самој уградњи може утицати на квалитет и дуготрајност система. Ту не помажу ни најскупљи хидроизолациони производи јер ако дође и до мале грешке у уградњи, цели систем постаје бескористан. Због те чињенице потребно је контактирати фирму која има искуства и раднике који имају завршене специјалне курсеве за уградњу кровних система, фирме које нуде референтну листу која доказује све претходно наведено.

Оштећења хидроизолационих система итекако утичу на квалитет и топлотну проводљивост термоизолационих слојева

Оштећења на крововима изазвана процуривања могу дуготрајно утицати на функционалност самог објекта али и на остале грађевинске елементе на крову и испод слојева хидроизолационих система. Најчешће штете и последице су оштећења термоизолационих слојева и утицај на њихову функционалност. Приликом продирања воде у термоизолационе слојеве, термоизолација губи своју основну карактеристику - повећава се топлотна проводљивост. Топлотна изолација смањује топлотне губитке зими, штити од прегрејавања простора лети, те штити носећу конструкцију од атмосферских услова и јаких температурних напрезања. Топлотно изолована зграда је угоднија, продужује јој се животни век и доприноси заштити околине. Добро познавање топлотних и хидроизолационих својстава грађевинских материјала је један од предуслова за пројектовање квалитетних кровних система. Топлотни губици кроз грађевински елемент зависе од састава елемента, оријентацији и коефицијенту топлотне проводљивости. Шта је коефицијент проласка топлоте мањи, то је топлотна заштита објекта боља. Коефицијент проласка топлоте се смањује сваким додатним оштећењем хидроизолације и продирањем воде у слојеве термоизолације. Уколико дође до оштећења хидроизолационих система долази до велики топлотних губитака, али и још већи проблем прегрејавања лети уз неизоставна константна процуривања. Ако кровна изолација није функционална тада кроз изолацију може проћи и до 30% топлоте.

Потребно је обратити пажњу на продирање дифузне водене паре из грејаних простора у слој топлотне изолације и стварање кондензата у топлотној изолацији. Такође треба спречити кондензацију водене паре на унутрашњој површини. У случајевима када вода продире у топлотну изолацију због оштећења кровне хидроизолације, због продирања водене паре или кондензације као и због топлотног моста последице нису само лоша термоизолациона својства топлотне изолације. Температурне разлике на равним крововима могу бити од -35°C до +80°C. Уколико је термоизолација стаклена вуна, вода се скупља у стакленој вуни и зими долази до нежељених стезања, а лети растезања чиме се оптерећује хидроизолациона мембрана, а може довести и до значајних оштећења како саме хидроизолационе мембране тако и осталих делова кровне конструкције.

Не, ово није зелени кров! Ово је пример битуменског крова оптерећеног шљунком прораслог коровом! Уколико не желите да Вам кров изгледа као овај, слободно нас контактирате!

Санацију својих кровова слободно поверите нашој техничкој служби која ће Вам индивидуалним приступом у сваком поједином проблему помоћи професионално, анализирати и евидентирати узрок проблема. Након анализе и одређивања проблематике и узрока, шаљемо Вам понуду уз елаборат о начину санације. Захтев можете послати електронским путем преко КОНТАКТ-ФОРМУЛАРА, е-маилом на info@cnt-doo.rs или директним контактом путем факса или телефона.

Технички листови